Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Son yıllarda uygulanan BES devlet katkısı sayesinde bireysel emeklilik sisteminin avantajlarının artması, daha fazla kişinin BES sistemine katılımını sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Emeklilik döneminde sosyal güvenlik sistemlerinden edineceği gelirin yaşam standartlarını karşılama konusunda yetersiz kalacağını düşünenler, ek gelir sağlamak açısından BES emeklilik sistemine daha fazla ilgi gösteriyor. Peki, BES’in sunduğu seçeneklere ve avantajlarına dair sen neler biliyorsun? Bilgilerini tazelemek ve yenilerini edinmek için sayfamızın devamına göz atabilirsin!

Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Nelerdir?

Yazımızın daha en başında “BES nedir?” sorusunun tam yanıtını öğrendiğine göre, şimdi sıra bu sistemin bireylere sunduğu avantajları öğrenmeye geliyor. 

Gelecek için Güvence

Bireysel Emeklilik Sistemi katkı payları ve tasarrufların toplandığı, değerlendirildiği ve kişilere toplu para ya da maaş şeklinde ödendiği bir sistem olarak ek gelir sağlıyor.

Geniş Katılım İmkanı

Sisteme çalışan bireylerin yanı sıra 18 yaşından büyük herkes katılabiliyor. 18 yaşından küçük bireyler ise yasal temsilcileri aracılığıyla sisteme dahil olabiliyor.

Koşulsuz Şartsız Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik sözleşmesi bulunan herkes ayrım yapılmaksızın devlet katkısı ödemesinden faydalanabiliyor. Bireysel Emeklilik hesabına yapılacak katkı ödemelerinin tutarı bireyler tarafından belirlenebiliyor. Sistemde aylık yatırılan her katkı payı tutarı için 25-30% oranında da devlet katkısı uygulanıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi Yatırım Aracı mıdır?

“Bireysel Emeklilik nedir?” sorusunun yanıtı bazı bireyler nezdinde bir yatırım aracı olarak verilse de, bunun aslında daha çok birikimlerin değerlendirildiği bir tasarruf yöntemi olduğu unutmamak gerekiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nden ve devlet desteğinden faydalanmak için sistemde 10 yıl kalmak ve 56 yaş koşulunu sağlamak gerekiyor. Bu süre dolmadan BES iptal işlemi yapılırsa BES şirketlerinin sunduğu artılar ve verilen devlet katkısında kesintiler yaşanıyor. Bireysel Emeklilik fonları iyi yönetilmediği takdirde, elde edilecek gelir miktarı da beklentilerin altında kalabiliyor.

Tüm bunların yanı sıra BES’ten emekli olduktan sonra yaşam standartlarını düşürmeden sürdürmek için standart tutarların üzerinde katkı payı tutarları ödemek gerekiyor. Bu durumda sistemin kısa vadeli yatırım planı olan bireyler için getiri açısından bir avantajı bulunmuyor. Bu gibi faktörlerden dolayı birçok kişi pasif gelir elde edebileceği alternatif modelleri araştırıyor.